Ohut paperi ja kapeampi leikkaus
Meillä on pitkä messuputki takana, ja messuilla puhutaan ihmisten kanssa.
Suomalainen messukävijä antaa toiveita ja kyselee suoraan, minkä takia meillä on hyvä käsitys siitä, mitä matkaopaskirjalta tarvitaan.
E-kirjaa tai nettisovellusta eivät kysy messukävijät vaan lähinnä ne bisnesmiehet, jotka haluavat myydä noita sovellutuksia kirjakustantajille. Toivottavasti ehdin palata tähän kysymykseen myöhemmin.
Sekä messuilta että yleisen elämänkokemuksen perusteella on helppo päätyä tähän johtopäätökseen:
Matkaopaskirjan tulisi olla kevyt, ohut ja kätevä.
Siihen suuntaan on menty jo kauan. Maailma on muuttunut, ja matkaopaskirjat sen mukana.
Kirjojen paino perustuu paperin painoon, ja kun paperi on laadukasta, toteutuvat kaksi ihannetta yhtä aikaa: keveys ja ohut tuote.
Kaivoimme laajasta opaskirjastostamme pari vanhaa Lonely Planettia esimerkiksi, ja vertasimme niitä tuoreimpiin Suomalaisiin Matkaoppaisiin.
Kannattaa muistaa, että Suomalainen Matkaopas Oy on 21-vuotias aikuinen kirjakustantaja, ja alun perin sarja luotiin 22 vuotta sitten.
Siihen aikaan nämä Afrikan, Itä-Euroopan, Meksikon ja Irlannin opaskirjat olivat kuuminta hottia. Samana vuonna kun Suomalainen Matkaopas aloitti, julkaisi Lonely Planet 1368-sivuisen oppaan Afrikkaan. Paksuus: 4,7 cm.
Samana vuonna ilmestyi 926-sivuinen järkäle Meksikoon.
Eipä ihme, että vaikutteita otettiin ympäri maailman. Siihen aikaan ei tietysti ollut nettiä eikä tietoa muutenkaan ollut saatavana kuin painetussa sanassa. Matkaopaskirja oli sananmukaisesti tuki ja turva, ja sen avulla oli mahdollisuus selviytyä tilanteesta kuin tilanteesta.
Nyt, miljoonien ja miljoonien gigabaittien jälkeen, eletään maailmassa, jossa netti on ensisijainen tuki ja turva silloin, kun matkaa suunnitellaan ja tehdään alustavia varauksia.
Matkaopaskirjan antama tuki on siten fiksujen ja tiedostavien ihmisten käytettävissä. Suomalainen Matkaopas on laittanut sisällöt ja rakenteet uusiksi, ja tämä näkyy uusimmissa matkaoppaissa.
* * *
Kun Vietnam-oppaamme ilmestyi 2011, se oli ensimmäinen Suomen tietokirjailijat ry:n apurahan turvin toteutettu opaskirjamme. Työ oli raskas, ja se vaati neljä lentoa Suomesta Vietnamiin ja takaisin - siihen se apuraha suurelta osin menikin.
Pyynnöstämme kirja painettiin 70g/m2-paperille, joka lienee ohuin ja kevyin mahdollinen painopaperi, jossa valokuvat ja kartat toimivat. Lopputulos oli 9mm paksu käsikirja.
Sivuja on kuitenkin 240.
Joku kuitenkin lähetti huonotuulisen sähköpostin ja urputti, että se on "vihko". Ehkä pinnallisesti tarkasteltuna, vaikka 9mm vihko olisi jo aika paksu vihko.
Mutta 240 sivua, kahdessa palstassa, yli 20 tarkkaan tutkittua karttaa, satoja valokuvia ja hyödyllistä infoa, ja enemmän sivuja kuin useimmissa suurten kustantajien koviin kansiin painamissa runokirjoissa tai novellikokoelmissa!
Palautteen antajalta oli jäänyt huomamatta muutama oleellinen seikka:
- Ohuen paperin ansiosta suurikin sivumäärä saadaan mahtumaan alle 10mm paksuiseen kirjaan.
- Suuri osa matkailijoista lentää tätä nykyä halpalentoyhtiöillä (tai muillakin) vain käsimatkatavaran kera, ja siksi kevyt opas on perusvaatimus.
- Kannettavan opaskirjan antama käyttömukavuus perustuu suoraan sen keveyteen.
* * *
Nettitarjonnan kasvettua räjähdyksenomaisesti on matkaopaskirjan tarjottava entistä käyttökelpoisempaa infoa matkalle. Sen on listattava vähemmän hotelleja, mutta huolehdittava siitä, että kaikki mukana olevat nimenomaan käymisen arvoisia kohteita. Panostamme etenkin luksushotelleihin, jotka ovat maamerkkejä, nähtävyyksiä ja päiväkäyntikohteita: yleistiedon nimissä ne pitää tuntea.
Hostellilistat ovat tärkeä elementti, koska jokainen hostelli on ainutlaatuinen. Kun tutkimme asiat empiirisesti, annamme havaintoihin perustuvat arviot, plussat ja miinukset, ne ovat uniikkia opastusta, jota ei koskaan laiteta nettiin.
Karttoihin merkitään kaikki mainitut kohteet. Tiedät missä liikut.
* * *
Matkaoppaan ajatus on olla jatkuvasti käsillä oleva väline, käsikirja, taustatuki ja vertailulähde, joka toimii kaikissa olosuhteissa ja jossa on tarkkaan ja huolellisesti koottuna perustietokanta matkalla pärjäämiseen.
Kun liikumme matkakohteessa, kysymme koko ajan: miten? Miten tuonne pääsee sisälle, milloin ja millä hinnalla. Se kirjataan oppaaseen ja sen jälkeen tarjoilemme sen parhaassa paketissa:
Kevyelle paperille painettuna, 2mm kapeampana kirjana kuin aikaisemmin, ohuena opaskirjana, joka mahtuu käsimatkatavaroihin ja käsilaukkuun.
Matkaopas on aina mukana!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti